Uorganiske syrer
De uorganiske syrene blir ofte kalt mineralsyrer. De mest vanlige mineralsyrene er saltsyre (HCl), svovelsyre (H2SO4) og salpetersyre (HNO3).
De uorganiske syrene blir ofte kalt mineralsyrer fordi de stammer fra mineraler i bergarter. De fleste mineralsyrene er sterke syrer, og du vil nesten alltid møte de løst i vann. Konsentrerte løsninger av sterke syrer har lav pH og er sterkt etsende.
De mest vanlige mineralsyrene er saltsyre (HCl), svovelsyre (H2SO4) og salpetersyre (HNO3). Saltsyre brukes ofte på lab. Salpetersyre brukes til å lage kunstgjødsel og sprengstoff. Svovelsyre brukes som råstoff i industrien.
SAP:
- 71310011–71310015, uorganiske syrer, væske
- 71310023–71310025, uorganiske syrer, pulver
- 71310213–71310215, flussyre
Skal inneholde:
- Uorganiske syrer
- Flussyre
Skal ikke inneholde:
- Uorganiske baser
- Organiske syrer og baser
- Løsemidler
- Kvikksølvholdige kjemikalier
Innsamling:
UN-godkjent emballasje iht. ADR-regelverket. Skal deklareres av kunde elektronisk på Avfallsdeklarering.no. Avfallet kan kun sendes til anlegg som har tillatelse til mottak av farlig avfall.
Behandling:
Nøytraliseres i anlegg som har tillatelse til å behandle slikt farlig avfall.
Gjenvinning:
Nøytraliseres i egnede anlegg og deponeres.
Avvik:
Dersom avfallet er ufullstendig sortert, blir hele avfallstypen håndtert og fakturert som farlig avfall. Alternativt påløper gebyr for ekstra sortering.
Henvisninger til regelverk:
Særlige risikoforhold:
Alle syrer og baser er etsende. Uorganiske stoffer er ofte farligere enn organiske stoffer. Unngå søl og sprut på øyne og hud. Syrer og baser skal settes i hver sine fat.
SAP: 7131-serien
Versjonsdato: 27.01.2017