Gå til hovedinnhold

Isolasjonsmaterialer med KFK/HFK/HKFK

Isolasjonsskum kan inneholde rester av blåsemiddel som inneholder KFK, HKFK og HFK-gass. Finnes typisk i eldre leddporter, fryse/kjølerom, isolasjon i campingbiler, isolasjon under bygg, veier, tuneller o.l.

Isolasjonsmateriale KFK. Foto.

Isolasjonsskum kan inneholde rester av blåsemiddel som inneholder KFK, HKFK og HFK-gass. Disse gassene er en samlebetegnelse på hydrokarboner med halogenholdige atomer, som klor og fluor. Noen av disse gassene forsterker drivhuseffekten og flere bidrar til å bryte ned ozonlaget.

Viktigst er stivt skum av polyuretan (PUR) og ekstrudert polystyren (XPS). PUR-skum finnes typisk i leca isoblokker, eldre leddporter, fryse/kjølerom og som isolasjon i campingbiler. XPS-plater finnes typisk som isolasjon under bygg, veier, tuneller o.l. Gassene lekker ut av plasten over tid, men det kan likevel være betydelige mengder blåsegass igjen i kassert isolasjon. Alle isolasjonsmaterialer som inneholder 0,1 prosent (tilsvarende 1000 mg/kg) eller mer av de ulike KFK- og HKFK, er farlig avfall og omfattet av leverings- og deklarasjonsplikten i henhold til avfallsforskriften kap. 11.

NB! Det er ikke alle nevnte typer materialer som inneholder KFK/HFK/HKFK, så det er opp til kunden å dokumentere hvorvidt avfallet er farlig avfall eller ikke.

Farlig avfall fra bygg- og anlegg skal fremkomme i miljøsaneringsbeskrivelsen.

Mer informasjon: Faktaark fra Miljødirektoratet M-29 2013

  • Avfallsstoffnr.: 7157
  • EAL-kode: 170603
  • UN-nr.: Ikke klassifiseringspliktig

Skal inneholde:

  • Isolasjonsmateriale med KFK-, HKFK- eller HFK-holdige blåsemidler over grensen for farlig avfall.

Skal ikke inneholde:

  • Annet avfall

Innsamling:

Samles inn separat som egen avfallstype i f.eks. container.

Emballasjen må merkes iht. gjeldende regler, slik at merkingen er synlig, lesbar og i stand til å tåle vær og vind.

Avfall med KFK/HFK/HKFK er farlig avfall og skal deklareres av kunde elektronisk på Avfallsdeklarering.no. Avfallet kan kun sendes til anlegg som har tillatelse til mottak av slikt farlig avfall.

Behandling:

Videresendes til anlegg som har tillatelse til å sanere eller destruere slikt avfall.

Gjenvinning:

Blåsemidler saneres ut i egen prosess slik at skummet kan energigjenvinnes.

Avvik:

Dersom avfallet er ufullstendig sortert vil dette medføre høyere kostnader både med hensyn til sortering, deklarering og destruksjon.

Henvisninger til regelverk:

SAP: 7157-serien
Versjonsdato: 03.02.2025