Avfall med ftalater
Ftalater finnes i mange typer produkter, for eksempel i tak- og gulvbelegg (vinylbelegg), kabler og understellsbehandling av biler. Ftalater blir også brukt i tetningsmidler, lim, maling og lakk.
Ftalater er en gruppe helse- og miljøfarlige stoffer som ofte er tilsatt som mykgjørere i PVC-plast. Man finner ftalater i mange typer produkter, som f.eks. i tak- og gulvbelegg (vinylbelegg), kabler og understellsbehandling av biler. Ftalater blir også brukt i tetningsmidler, lim, maling og lakk.
Avfall som inneholder 0,3 % (tilsvarende 3 000 mg/kg) eller mer av ftalatene DEHP, DIBP, DBP og DPP, eller 0,25 % (tilsvarende 2 500 mg/kg) av BBP, DEP og DIDP er farlig avfall og omfattet av leverings- og deklarasjonsplikten i henhold til avfallsforskriften kap. 11. Det finnes også ftalater som ikke er klassifisert som farlig avfall som f.eks. DINP, DNOP og dietylftalat.
NB! Det er ikke alle nevnte typer materialer som inneholder ftalater, så det er opp til kunden å dokumentere hvorvidt avfallet er farlig avfall eller ikke.
Farlig avfall fra bygg- og anlegg skal fremkomme i miljøsaneringsbeskrivelsen. For mer informasjon se: Faktaark fra Miljødirektoratet M-29 2013
- Avfallsstoffnr.: 7156
- EAL-kode:
170204 (tre/glass/plast som inneholder farlige stoffer)
170903 (byggavfall som inneholder farlige stoffer) - UN-nr.: Ikke klassifiseringspliktig
Skal inneholde:
- Avfall med ftalater over grensen for farlig avfall
F.eks. mykgjørere i plast, PVC, tak- og gulvbelegg (vinylbelegg).
Skal ikke inneholde:
- Annet avfall
Innsamling:
Samles inn separat som egen avfallstype og emballeres i for eksempel pall med karmer eller container. Emballasjen må merkes iht. gjeldende regler, slik at merkingen er synlig, lesbar og i stand til å tåle vær og vind.
Avfall med ftalater er farlig avfall og skal deklareres på Avfallsdeklarering.no. Skal kun sendes til avfallsmottak som har tillatelse til håndtering av slikt farlig avfall.
Behandling:
Transporteres, omlastes og forbehandles (dersom anlegget har tillatelse til dette), før videresending til anlegg som har tillatelse til høytemperatur-forbrenning med energigjenvinning av denne type farlig avfall. Anleggene må overholde krav til blant annet forbrenningstemperatur og utslippsgrenser.
Gjenvinning:
Ftalater er underlagt godkjenningsordning iht. REACH. I praksis betyr det at avfall med ftalater ikke kan gå til materialgjenvinning
Avvik:
Dersom avfallet er ufullstendig sortert vil dette medføre høyere kostnader både med hensyn til sortering, deklarering og destruksjon.
Henvisninger til regelverk:
Særlige risikoforhold:
Ftalater er prioriterte miljøgifter og oppført på miljømyndighetenes prioritetsliste.
SAP: 7156-serien
Versjonsdato: 15.01.2025